Sinop Kestane Balı Üretimi ve Pazarlama Sorunları Ele Alındı

Üniversitemiz Doğal Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi koordinesinde “Sinop Kestane Balı Üretimi ve Pazarlama Sorunları” konulu toplantı gerçekleştirildi.

Üniversitemiz SÜBİTAM Prof. Dr. İsmet BERBER konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıya; Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN, Ayancık Kaymakamı Sayın İsmail PENDİK, Rektör Yardımcımız Sayın Prof. Dr. Kamil DEMİRCİ, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanımız Sayın Prof. Dr. Ahmet TABAK, Sinop İl Tarım ve Orman Müdürü Sayın Bekir TANRIKULU, Boyabat İlçe Tarım ve Orman Müdürü Sayın Murat USTA, Sinop İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Sayın Şenol TABAK, arı yetiştiricileri ve davetliler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN, Sinop kestane balının patent, coğrafi işaret tescili belgesi alması ve SİNATE adı altında markalaşmasının önemine değinerek, “Üniversitemiz ve Sinoplu arıcılarımız için güzel bir süreç başladı ve devam ediyor. SİNATE adı altında markalaşmamız bizi diğer üreticilerden bir adım öteye taşıdı. Malumunuz Ülkemizde özellikle gıda ürünlerinde sertifikalı üretim ve tüketim çok önem arz ediyor. Çünkü her sektörde olduğu gibi maalesef gıda sektöründe de hileye başvurularak, tüketici mağdur ediliyor. Devletimiz de bunun önüne geçmek için sertifikalı ürünleri teşvik ediyor. Biz de üzerimize düşen görevi yerine getirip, Sinop kestane balını markalaştırarak sahtelerinden ayrışmasını sağlayacak adımlar attık. Bundan sonraki süreçte ise siz arıcılarımıza büyük görevler düşüyor. Üniversite olarak başlattığımız bu projeyi ilerilere taşımak siz üreticilerimizin elinizde.” dedi.

Ardından kısa bir konuşma yapan Sinop İl Tarım ve Orman Müdürü Sayın Bekir TANRIKULU, “Sinop kestanesi ülkemizde kendi lezzeti, kokusu ve aromasıyla markalaşmış bir üründür. Bu ürünün bala dönüşmesi de arıcılarımızın gayretleriyle oluyor. Tabi bu ürünü sadece bala dönüştürmek yetmiyor, markalaşmak gerekiyordu. Çünkü ürünleri marka haline getirdiğinizde değeri daha çok ortaya çıkıyor. Bu anlamda Sinop kestane balının markalaşmasına önemli katkı sağlayan Sinop Üniversitesine teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Son olarak konuşan Sinop İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Sayın Şenol TABAK, “Sinop Üniversitesi Doğal Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen patent ve coğrafi işaret tescili belgesi alması hepimizi yürekten sevindirmiş ve gururlandırmıştır. Bu projeyi hazırlayıp hayata geçiren, yürütülmesine yardımcı olan başta Sayın Rektörümüz olmak üzere bütün hocalarımıza, katkı sağlayan arıcılarımıza şükranlarımı sunarım.” dedi.

Konuşmaların ardından Sinop kestane balı üretiminin ve pazarlama sorunlarının görüşülmesi amacıyla Rektör Yardımcımız Sayın Prof. Dr. Kamil DEMİRCİ, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Ahmet TABAK ve Sinop İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Sayın Erhan GÜÇLÜ, katılımcılar ve arı yetiştiricilerinden gelen soruları cevaplandırdı.

Toplantıda Sinop kestane balının üretimi, pazarlanması ve sürdürülebilirliği üzerine önemli konular ele alındı. Ayrıca Sinop Merkez, Ayancık, Erfelek ve Türkeli ilçelerinde kestane balı üreten birlik üyelerinin bilinçlendirilmesine yönelik toplantıların yapılmasına karar verildi.

%d blogcu bunu beğendi: