Tescilli ‘Sinop Kestane Balı’ Markalaşıyor

Sinop’un gür kestane ormanlarından arıcılar tarafından doğal yolla üretilen coğrafi işaretli “Sinop kestane balı”, pazardan daha fazla pay almaya hazırlanıyor.

Sinop Üniversitesi Doğal Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından iki yıldır yürütülen çalışmalar neticesinde yüzde 97 polen değeri, tat ve doğal üretimi gibi kendine özgü değerlere sahip olduğu belirlenen “Sinop kestane balı”, Türk Patent ve Marka Kurumunca (TÜRKPATENT) tescil edildi.

Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN, yaptığı açıklamada kentteki kestane ormanlarından üretilen doğal kestane balının tescil edilmesinin gerçek kestane balı tüketmek isteyenler açısından mutluluk verici olduğunu söyledi.

Üniversite tarafından çok titiz bir çalışma yürütüldüğüne işaret eden Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN, “İki yıllık emek sonucunda Sinop kestane balı tescil edildi. ‘SİNATE’ adı altında markalaşma süreci de tamamlanmış oldu.” dedi.

Tescil ve markalaşma süreci tamamlanan balın artık yurt içi pazarına açılması çalışmalarına başladıklarını anlatan Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN, “Birinci adım olarak üniversitemiz önderliğinde kestane balı üretimi yapan üreticilerimizi birlik veya kooperatif çatısı altında toplamayı hedefliyoruz. Böylelikle ürettikleri balı güvenli bir marka adı altında piyasaya sürmelerini sağlayacağız. Hem kendi ürünlerini üretecekler hem de korunmuş olacaklar.” ifadesini kullandı.

“Farklı tıbbi faydaları var mıdır, ortaya koyacağız”

Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN, kestane balının insan sağlığı açısından birçok faydası olduğuna yönelik daha önce bilimsel çalışmalar yapıldığına dikkati çekerek, “Aldığımız belge ile artık hem üreticilerimizi hem de tüketicileri korumuş olacağız. Çünkü vatandaş artık tescil edilmiş gerçek kestane balını tüketme fırsatı bulacak. Sinop kestane balı özelinde tıbbi alanda çalışmalar da yapacağız. Sağlık açısından belirlenen faydalarının yanında farklı tıbbi faydaları var mıdır, bilimsel çalışmayla ortaya koyacağız.” diye konuştu.

Üniversite olarak üretici ile tüketici arasında aracı kurum olduklarını vurgulayan Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN, üreticilerin ürünlerine değer, tüketicilerin de sağlıklı bal tüketebilmelerine olanak sağlamaya devam edeceklerini kaydetti.

Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN, kent genelinde yılda 1300 ton civarında kestane balı üretildiğini, markalaşmanın ekonomiye önemli katkı sunmasının beklendiğini sözlerine ekledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.