Kastamonu’nun Yöresel Yemekleri

Kastamonu Batı Karadeniz Bölgesi üzerinde yer alsa bile, yemek kültürü Karadeniz’den oldukça farklıdır. Anadolu’ya ait bir yemek kültürünü barındıran şehir, kendisine has lezzetleri ile ön plana çıkıyor. Kastamonu yöresel yemekleri bölgede üretilen ve taze olarak elde edilen ürünlerden elde edilir. Bu nedenle de yörede yapılan her yemeğin lezzeti kendisine hastır ve oldukça farklıdır.

Bölgeden tüm dünyaya yayılan sarımsaklar da yemeklerin içerisinde kullanılarak oldukça özel tatlar elde edilir. Yapılan her yemek şehrin yaşam tarzını oldukça net bir şekilde ifade edebilmektedir. Kastamonu’da meşhur yemekler içerisinde Araç, Taşköprü, İnebolu ve Tosya gibi her ilçeye özel lezzetler yer almaktadır. İlçeler üzerinde yetişen ürünler, şehirde yapılan yemeklerin içerisinde kullanılır.

Kastamonu’nun Birbirinden Lezzetli Yöresel Yemekleri

Kastamonu denildiği zaman her ilçesi için farklı bir lezzet akla gelir. Ancak bazı yemekler daha ön planda bulunur ve kişileri kendisine hayran bırakır. Önde gelen lezzetleri yazımız içerisinde toparlayacağız.

Kastamonu Usulü Etli Etmek

Kastamonu denildiği zaman mutlaka etli ekmek düşünülür. Artık şehir ile bir bütün olarak düşünülen bu lezzet, herkes tarafından beğenilmektedir. Yemeğin yapımı esnasında tamamen Anadolu ve köylerde kullanılan sac ocakları kullanılıyor. Ocaklar üzerinde pişirilen hamurun içerisine bol kıyma ile hazırlanan harç konuluyor. Yavaş bir şekilde pişirilmesi ile birlikte oldukça lezzetli bir şekilde sunuluyor.

Tadı ile Herkesi Büyüleyen: Banduma

Alışılagelmişin dışında bir tadı bulunan bu yemekte, hindi eti kullanılıyor. Hindi etinin pişirilmesinden sonra el yapımı olan yufkalar hindi eti ile buluşturuluyor. Şehre dışarıdan giden kişilerin oldukça fazla tercih ettiği bu lezzet oldukça doyurucu olması ile biliniyor. Yemek servis edilmeden önce el yapımı olan yufkalar, hindinin haşlandığı suya batırılıyor. Bu sayede de yufkaların hindi eti ile daha rahat bir uyumu yakalanıyor. Yöre halkı bu yemeği yerken genel olarak ceviz de tercih ediyorlar. Hindi suyuna batırılmış yufkanın içerisine hindi eti ve üzerine bolca ceviz dökülüyor.

Kastamonu’nun Eşsiz Tadı: Büryan Kuyu Kebabı

Kastamonu yöresel yemekleri denildiği zaman kişilerin aklına gelen bu yemek, yapımı ile oldukça özel bir hal alıyor. Yerin 1,5 metre altındaki kuyularda özel olarak pişirilen bu yemek etin benzersiz bir tat almasını sağlıyor. Kuzu eti ile yapılan bu kebap, ortalama iki saat süre ile pişiriliyor. Pişirilirken de çevresi çamura bulanıyor ve piştikten sonra alınıyor.

İncirin En Tatlı Hali: İncir Dolması

Kastamonu yöresel yemekleri arasında bulunan bu tatlı yöredeki halk tarafından yemeklerden sonra ikram ediliyor. Yapımında kaymak, dondurma ve kuruyemişler de kullanılan bu lezzetin tarifine tarifdefteri.net üzerinden ulaşabilirsiniz. Kolay bir şekilde yapılan bu tarif, Kastamonu yöresel lezzetleri arasında yer alıyor. Yöre halkının sıklıkla yaptığı tatlılar arasındadır.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.